El Dip

Una mica d'Història

El Dip

De les llegendes que s'expliquen al Prat, la més famosa i distintiva és la del "Dip", tant és així que el "Dip" dóna nom al poble i vida a l'escut.

Segons diu la tradició, els dips eren uns gossets de color fosc que vivien pels voltants del poble. De vegades, seguien els traginers durant la nit, i aquells homes esparverats només distingien, entre la foscor, uns ulls ferotges que els escodrinyaven. D'altres vegades, feien estralls en el bestiar i a les hores es limitaven a veure's la sang de les seves víctimes, un fet que els va donar fama vampírica.

No se sap que mai se'n capturés o matés cap, però en algun moment del segle XIX desaparegueren per sempre.

Aquests animalons emblemàtics ja eren representats en el retaule de Sta. Marina de 1602 i també en el de 1730. En aquest darrer, sobre un fons daurat, es retallava el relleu negre del dip, amb la cua aixecada i una llengua rogenca que sortia de l'amenaçadora boca, conferint-li un aspecte diabòlic. També s'utilitza en el segell municipal des de 1700.

Realitat o fantasia, el Dip inspirà a l'escriptor J. Perucho en el seu llibre LES HISTORIES NATURALS, on el dip era un autèntic vampir que posseïa la facultat de transformar-se en altres éssers.

Avui el monument al Dip de l'entrada del poble ofereix una imatge més amigable d'aquests llegendaris gossos "vampirs".

Actualment, el Dip, és un dels emblemes que llueix en el vestuari del Grup de Diables de Pratdip, a més de presidir l'entrada del poble al monument al Dip.

Retaule barroc del 1.602

En aquella època ja hi han representats dos dips en aquest retaule.

Retaule barroc del 1602 de Pratdip on hi ha representats dos dips

En tierra de Dips a "Cuarto Milenio"

El programa "Cuarto Milenio" de Cuatro, va emetre el passat 22 d'abril del 2011 un reportatge anomenat "En tierra de Dips" en el que explica la llegenda i el perquè del nom del poble. No t'ho perdis!!

Veure video
Video extret de http://www.cuatro.com/cuarto-milenio/programas/diabolicos-dips

© pratdip.net
Validaciones